sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Pakanallinen pyhä juhannussalko

Rakastan tapaa jolla ruotsalaiset ovat syvästi kiinni alkuperäisissä, pakanallisissa perinteissään, kuten
juhannuksesta, pakanallisesta juhlasta, jossa on komea, fallinen juhannussalko, hedelmällisyyssymboli. penissymboli, joka takaa, että tulevaisuus koittaa, ketju jatkuu, elämä virtaa, ja siitä tulee nauttia. Sato viljellään ja korjataan.... Vaikka Ruotsilla on vahvat pakanaperinteet, ja myös taikauskoa, alkuperäistä uskontoa, tai uskontoja pidetään yllä, kuten taikauskoa ja magiaa - niin silti ollaan avoimia monikulttuurisuudelle musiikissa, miksauksissa, kasvisruuassa, eri taiteen lajeissa ja elämisessä sinänsä... Vaikka Suomessa juhannuksena poltetaan nykyään vain noitia - anteeksi kokkoja! Juhannuskokkoja! Mid summer bonfires in Finland.
     Vaikka ruotsalaisessa nykyperinteessä tanssitaan viattomia tai sietämättömiä kansantanasseja salon, juhannussalon ympärillä koko perheen voimin, tai vaikkapa Skansenilla, jossa perjantaina salkoa kuvasin, allsång på Skansen -laulujuhlassa, niin sitten illemmalla voi valita mieleisensä menon.
    Hannu Salama täytti 80 vuotta, perkele! Ja hänen teoksensa Juhannustanssit ovat hurjaa osastoa, kirjaa jota syytettiin jumalanpilkasta - miten voi pilkata sellaista mitä ei ole? Absurdia! Oliko kyseessä ns hyvä maku, Kekkoslovakia, käppäukkojen ja tanttojen tyrannia vai mikä. Että pelättiin mitä ne toiset sannoo, mielensäpahoittajat, jokka haluavat ellää viksusti, karvalakki syvällä päässä.


Elokuvassa Uhrijuhla, Wicker Man tanssittiin toukosalon ympärillä, koska Britanniassa on lämpimämpää tanssahtaa toukokuun maagisessa alussa: Hail the queen of May! I love how in Sweden old pagan ways still exist in celebrations of Mid summer´s eve. with mid summer pole, midsommarstång. But still Sweden is open to multiculral in music, mixing, vegetarian food, arts and living.

valokuvaaja Satu Ylävaara, photographer Satu Ylavaara

Satu Ylavaara Photography
photographer Satu Ylavaara
valokuvaaja Satu Ylävaara.

Minun heimoni on valokuvaajien heimoa ;)


Elävän arkiston Juhannus Aavasaksalla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Västäräkistä vähäsen, osa 3

Tämä on niin kaunis västäräkki, että onko västäräkki ollenkaan, käyttäytyy kuten västäräkki, pystöä myöten. Rinta on erityisen kaunis, voima...